Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

"Tuulesta temmattua woimaa"

 

 

Usein kysyttyä

 

Asennus- ja muut ohjeet

 

Tuuligeneraattorin sijoituspaikka?

Paikan valinnalle on olemassa kaksi pääkriteeriä:

  1. Riittävän suuri keskimääräinen tuulennopeus: Suomessa tuulen määrät kasvavat selkeästi syksyn ja alkutalven aikana. Kun sisämaassa tuulen keskinopeudet ovat kesäaikana 3-4 m/s, niin syksyllä vastaavat lukemat ovat 4-5 m/s. On muistettava, että tuulesta saatavan energian määrä kasvaa tuulen nopeuden kolmannessa potenssissa eli...kun tuulen nopeus kaksinkertaistuu, niin siitä saatava energian määrä kasvaa 8-kertaiseksi!
  2. Sijoituspaikan pyörteettömyys. Pyörteet aiheuttavat tuoton vähenemistä ja lyhentävät generaattorin elinikää oleellisesti.

 

Ota myös huomioon, että kaikki esteet (rakennukset, puut yms.) aiheuttavat häiriöitä, joten kannattaa noudattaa seuraavia perussääntöjä:

  • Tuuligeneraattorin ollessa lähellä estettä, on generaattorin maston oltava vähintään kaksinkertainen esteeseen nähden.
  • Maston on oltava 7 metriä korkeampi kuin korkein este 150 metrin säteellä.
  • Maston suositeltava minimikorkeus on 4 metriä, mutta mielellään yli 12 m. Masto on aina oltava rakenteeltaan niin tukeva, että generaattoriin ei kohdistu värinää. Yleensä tämä tukeva rakenne aikaansaadaan sopivalla harustustavalla.
  • Masto on aina harustettava kunnolla. Laitteille annettava takuu ei ole voimassa, mikäli harustusta ei suoriteta laitevalmistajan ohjeiden mukaan.

HUOM! Tuuligeneraattori on aina sijoitettava niin korkealle, että sen pyörivään roottoriosaan ei ole mahdollista koskea missään tilanteessa käsin tai muillakaan kehon osilla.

Jos tuulivoimala ei tuota tarpeeksi sähköä, niin ongelmana on 99% todennäköisyydellä väärä sijoituspaikka.

TUOTTO

Tuulivoimala vaatii tasaista ja suht. kovaa tuulta toimiakseen. Heikossa tuulessa tuulivoimala ei tuota juuri mitään. Alla näet 500W mallin tuottotaulukko

RAKENNUSLUPA

Pienelle mökkivoimalalle riittää useassa kunnassa pelkkä naapureiden kuuleminen/lupa. Jossain kunnissa vaaditaan toimenpidelupaa, ja jossain jopa rakennuslupaa. Kysy tarkempia ohjeita oman kunnan rakennustarkastajalta.

 

KAAPELIN PAKSUUS:

Lasket helposti tarvittavan kaapelin paksuus seuraavalla kaavalla:

Poikkipinta-ala (mm2) = L x I /16

L= kaapelin pituus

I = virta

 

KÄYTTÖOHJEET

Tuulivoimalan mukana toimitetaan suomenkielinen yleisohje.

 

CE-HYVÄKSYNTÄ

Euroopan unioni sekä Suomen viranomaiset vaativat että kaikki tuulivoimalat ja lataussäätimet jotka myydään ja käytetään EU.n alueella ovat CE merkittyjä.  TUULIWOIMA tuulivoimalat ja generaattorit ja latausäätimet täyttävät kaikki vaadittavat direktiivit ja ovat oikein asennettuna ja käytettynä turvallisia tuotteita.

 

TYHJÄKÄYNTIKULUTUS

Tuulivoimala lataussäätimet kuluttaa aina hieman tyhjäkäynti virtaa. Virrankulutus on riippuvainen kyseisestä lataussäätimestä ja kaapeleiden pituudesta.

 

VAIHTOVIRTA JA TASAVIRTA

Tuulivoimala tuottaa yleensä kolmevaihesta vaihtovirtaa (kolme johtoa lähtee tuulivoimalasta)

Latassäädin/vaihtomuunnin muuttaa vaihtovirran (AC) tasavirraksi (DC)

- Vaihtovirta = esim. kodin sähköverkossa on 230 Volttista vaihtovirtaa

- Tasavirta = esim. auton/veneen akussa on 12 volttista tasavirtaa (+ ja -). Kuorma-autossa on yleensä 24 volttista tasavirtaa (+ ja -)

 

Tyypillinen kesämökin aurinkopaneelijärjestelmä on 12 volttinen tasavirta järjestelmä.

 

Kolmivaiheisen vaihtovirta tuulivoimalan ja lataussäätimen välissä on 3 kpl johtoa. Siis yksi johto per vaihe. Näillä johdoilla ei ole kytketäjärjestystä.

 

Tasavirta järjestelmissä on aina erotettava plus + (punainen) ja miinus - (musta). Esim. LED ja energiasäästölamput eivät syty mikäli + ja - on kytketty väärin.

 

Ampeeri  (A) on yksikkö  sähkövirralle.

Ampeeritunti  (Ah) on sähkövaraus, jonka 1 ampeerin sähkövirta  kuljettaa yhden tunnin aikana.

Watti (W) on tehon yksikkö.

Voltti ( V) on  jännitteen  yksikkö. Aurikosähköjärjestelmissä tyypillisesti 12 tai 24 volttia. Verkkosähkö kotona on n. 230 volttia.

Ampeeri = W jaettuna V, eli 100W/12 volt on 8,33 Ampeeria

 

KESÄMÖKIN SÄHKÖNTARVE

Laske kesämökin sähköntarve oheisella taulukolla. Lataa exel talukko tästä

 

SÄHKÖTYÖT

Aurinko- ja tuulivoimala 12 ja 24 volttisia sähkötöitä saat itse tehdä jos olet täysin varma siitä että asennat laitteet  ja kytket sähköt oikein. Oikosulut voi  aiheuttaa tulipaloja ja vaaratilanteita, ja vakuutusyhtiöiden korvaushalukkuus nihkeä mikäli  todetaan asennusvirhettä.

Tee se itse sähkötyöopas

 

 Tuulivoimalan mukana toimitetaan suomenkielinen asennusohje